facebook  facebook  facebook  facebook  facebook
 
  • English
  • German
  • French
  • Italian
  • Chinese
  • Russian
  • Croatian

Go to our online application form and start
booking your programmes with us now!

Split8

Split

Split30

 

Split je hrvatski grad star više od 1700 godina. To je najveći grad u Dalmaciji i drugi po veličini grad u zemlji (nakon Zagreba). Split se nalazi na Marjanskom poluotoku na istočnoj jadranskoj obali. Smatra se da je svoj naziv grad dobio po biljci brnistri (žuke, lat. Calicotome villosa) koja ovdje raste u izobilju. Grčki naziv za nju je aspalathos.


Split2Prvo naselje je bilo osnovano ovom prostoru još prije rimskog osvajanja, pod imenom Salona. Tijekom Rimskog doba Salona je dobila status kolonije i postala političko i gospodarsko središte provincije Dalmacija. Arheološke spomenice iz tog doba danas može se pronaći u sjevero-istočnom dijelu grada. Upravo ovdje je bio rođen rimski car Dioklecijan koji je vladao od 284. do 305. Godine. Oko 293. godine on odlucuje sagraditi blizu Salone raskošnu carsku vilu od oko 30 tisuća metara četvornih u koju se povukao nakon odlaska sa trona rimskog imperatora.


Nakon Dioklecijanove vladavine, uslijedila su burna razdoblja tijekom kojih se iz palace razvio grad u koji su prvi ušli stanovnici obližnje Salone u bijegu pred Avarima i Slavenima.  U rastucem gradu su se potom smjenjivale mnoge vlasti, od hrvatskih kraljeva u 10. stoljeću, preko mađarske i mletačke administracije, do francuskih vladara i Austro-ugarske monarhije.Split14


Burna prošlost ostavljala je svoje tragove vidljive u svakodnevici grada koji je uvijek kročio naprijed, postajao je  vazno srediste cijele regije  do današnjih dana. Bilo je u tim povijesnim previranjima i nesloga i nespretnosti i pretjerane brzine, ali sve je to danas dio njegove originalnosti. Veliki grad danas kuca tihim otkucajima povijesti, živi duhom mladosti i samo njemu svojstvenim šarmom mediteranske, a ipak po svemu hrvatske topline...

 


Čitaj više na www.visitsplit.com

 

 

kornati2

 

Izlet na Kornate

 

Kornatski arhipelag uključuje 109 otoka otočića i hridi opće površine 62 km2. Prosječna površina kornatskog otoka iznosi tek 0,47 km2, ali treba znati da samo na otok Kornat (32,5 km2) i otok Žut (14,8 km2) otpada 70% ukupne kopnene površine. 85% površine svih otoka je kamenito tlo i samo 15% pokriveno vegetacijom. Međutim, zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obalne crte i naročito bogatih biocenoza morskog ekosustava 1980. godine veći dio Kornatskog akvatorija proglašen je nacionalnim parkom.

Kornati1

 

 

Ovaj najrazvedeniji otočni ekosustav u Jadranskom moru, koji uključuje čak 12% svih otoka hrvatskog Jadrana, a tek 1% ukupne hrvatske morske površine, odavno plijeni pozornost brojnih nautičara, ronilaca, planinara i drugih zaljubljenika u prirodu i ono što priroda nudi.

Kornati3

 

 

Nezaboravno putovanje između brojnih otoka, otočića i grebena, ostavlja trajan dojam i ispunjava oduševljenjem svakoga tko vidi ovo jedinstveno djelo prirode. Oduševljeni iznimnom ljepotom, poznati britanski pisac George Bernard Shaw je napisao jedan od najboljih opisa Kornata: "Posljednjeg dana stvaranja Bog je poželio okruniti svoje djelo i stvorio Kornate od suza, zvijezda i daha"

 

 


Čitaj više na stranice NP Kornati »

 

 

krka1

krka3

 

Nacionalni park Krka

 

 

Nacionalni park Krka proglašen je 1985. godine i sedmi je nacionalni park u Hrvatskoj. Dobio je svoje ime po rijeci Krka, koja je dio Parka. Smješten je na području Šibensko-Kninske županije i obuhvača površinu 109 km2. Širom svijeta poznat je zbog svoje prirodne ljepote kao i zbog svoje kulturno-povjestne baštine.
Sa sedam sedrenih slapova i ukupnim padom 242 m, rijeka Krka je prirodni fenomen. Životinjski i biljni svijet Nacionalnog parka je vrlo bogat i raznolik (860 svojti), što privlači stručnjake i posjetitelje.

 


krka2

 

Osim jedinstvenog prirodnog bogatstva na području Parka nalaze se mnogi kulturno-povijesni spomenici kao što su ostaci rimskog vojnog logora Burnuma, ostaci nekoliko starohrvatskih utvrda iz 14. stoljeća, Vodenice (mlinice) na rijeke Krki, franjevački samostan iz 15. stoljeća, ostaci nekadašnje hidroelektrane „Krka“, koja je izgrađena i počela sa radom samo dva dana poslije Tesline hidroelektrane na slapovima Niagare.

 

Nacionalni Park Krka »

 

 

plitvice2Plitvička jezera


Nacionalni park Plitvička Jezera osnivan je 1949. godine te je najstariji, najveći i najpoznatiji nacionalni park u Hrvatskoj. Smješten je u Lici i obuhvaća površinu  od 295 km2. 1979. godine UNESCO je proglasio park svjetskom prirodnom baštinom, među prvima u svijetu.
Nacionalni park Plitvička jezera nalazi se u gorskom dijelu Hrvatske, na nadmorskoj visini od 367 do 1279 m. Osnovu ekosustava parka cini 16 jezera nastalih kao rezultat stoljetnih procesa i taloženja vapnenca, koji je obilno prisutan u vodama ovog krškog područja. Jezera se stepenasto prelijevaju i silaze jedno u drugo. Njihova ukupna dužina je 8 km.

 

plitvice1Gornje jezero zove se Prošćansko te se nalazi na nadmorskoj visini 639 m. dok je posljednje Novakovića Brod 130 metara dolje. Dva najveća jezera, Prošćansko i Kozjak, obuhvaćaju 80% ukupne vodne površine. Ova dva jezera su također najdublja: 37 i 47 metara respektivno. Jezera su međusobno spojena brojnim kaskadama i slapovima iznimne ljepote. Istaknuti hrvatski znanstvenik i istraživač Ivo Pevalek je rekao: „Vode, jezera, slapova i šuma ima i drugdje, ali Plitvička jezera su samo jedna.” Morate ih vidjeti!


Nacionalni Park Plitvička Jezera»

 

 

trogir2

 

Trogir

 

Trogir se nalazi u Dalmaciji blizu Splita. Grad su osnivali grčki kolonisti s otoka Visa u III. st. pr. Krista. Tokom svoje duge povjesti Trogir je bio u sastavu Hrvatske, Mađarske, Venecije, Austrougarske, Italije i Jugoslavije. 1990. godine grad je postao dio samostalne Hrvatske. Turisti iz čitavog svijeta dolaze u grad upoznati se sa njegovom povijestno-kulturnom baštinom.
Trogir3SvLovro

 

 

 

Trogir se odlikuje od ostalih gradova Hrvatske obale. Njegov „stari grad“ nije velik, ali je prepun palača, katedrala, kula i drugih srednjovjekovnim zgradama različitih arhitektonskih stilova. Čini se kao da je viješt srednjovjekovni arhitekt satkao grad od kamene čipke. Dvorac i kula okruženi zidinama sačinjavaju jezgru Trogira. Najznačajniji kulturni spomenik je trogirska katedrala, čiji je portal zapadnih vrata izradio Majstor Radovan.


1997. godine stari dio grada Trogira uvršten je na UNESCOv popis Spomenika svjetske kulturne baštine.

 

City of Trogir »

 

 

sibenik3

Šibenik

Grad Šibenik je izgrađen u prirodnoj luci na Istočnoj obali Jadrana, na ušću rijeke Krke. Za razliku od ostalih gradova Jadranske obale, koji su bili osnovani od strane Grka ili Ilira, Šibenik je osnovan  od strane Hrvata. Prvi put Šibenik se spominje 1066. godine u darovnici hrvatskog kralja Krešemira IV. Kasnije grad je bio u sastavu različitih država. Ali poseban trag u njegovoj povjesti ostavio je Venecijanski period. Upravo tada dva poznata srednjovjekovna arhitekta Juraj Dalmatinac and Nikola Firentinac su izgradili jedinstveno remek djelo 15. stoljeća - Katedralu Sv. Jakova. 2000. godine katedrala je uvrštena u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.


sibenik2

 

 

Danas je katedrala jedan od simbola grada i najveća gradska znamenitost. Za njezinu izgradnju Juraj Dalmatinac je izumio posaban način polaganja kamena, koji mu je omogućio proširiti brod i apside te izgraditi kupolu bez jedne jedine drvene grede.Također on je dodao brojne skulpturne dekoracije, uključujući 71 ljudsku glavu od kamena.


sibenik1

 

Osim katedrale, ljubitelji srednjovjekovne arhitekture mogu posjetiti ostatke gradskih utrda, izgrađenih tokom vladavine Venecije za zaštitu njezinih granica od moćnog Osomanskog carstva, koje je u to vrijeme bilo na vrhuncu svoje moći. Među spomenicima tog doba najznačajniji su tvrđava sv.Nikole, tvrđava sv.Ivana kao i ostaci gradskih zidina.

 

 


Grad Šibenik »